Unikt forskningsprojekt kan lösa del av åldrandets gåta

Kan en vecka med enbart lokal kost i italienska hundraårsstaden Acciaroli minska risken för sjukdomar och förlänga livet? Det kommer forskare från Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet att undersöka under två unika, fullbokade hälsoresor med Go Active i slutet av september.

I slutet av september arrangerar resebyrån Go Active Travel i samarbete med SvD Accent, två unika temaresor till Acciaroli – den lilla kuststaden i sydvästra Italien som länge har förbryllat forskare med sina uppseendeväckande många 100-åriga invånare, extremt låga antal hjärtsjuka och få Alzheimersfall.

I samband med resan, som leds av vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart, kommer professorerna Salvatore di Somma och Olle Melander, att undersöka om resenärernas blodmetaboliter och tarmbakterier, som är kopplade till risk för typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdomar, kan förändras genom en veckas vistelse med endast lokalt producerad mat och dryck. Bakgrunden är att man funnit att befolkningen i Acciaroli har en mer gynnsam profil av metaboliter (mätbara nedbrytningsprodukter av födoämnen) i blodet, jämfört med en svensk befolkning.

Under resan kommer deltagarna ta del av livet i Acciaroli med omnejd genom vandringar och utflykter till historiska platser. De kommer yoga, endast äta och dricka lokal mat och dryck samt lyssna till Henrik Ennarts föreläsningar. Förhoppningen är att inspireras av ortsbornas livsstil för att kunna implementera delar av den när de kommer hem.