Svalbard (1)

Så reser vi i sommar - Värmeböljorna påverkar både resmål och tidpunkten för resandet i år

Europa toppar som vanligt, men i år väljer fler att boka sin Medelhavsresa vid andra tidpunkter än under högsommaren. Juni har blivit en allt större resemånad, men framför allt ökar bokningarna i september. Samtidigt ökar också resorna till svalare breddgrader under sommarmånaderna, bland annat till Lofoten men även exotiska Svalbard har blivit en riktig sommarfavorit. Det visar färsk försäljningsstatistik från Sveriges största börsnoterade rese- och eventkoncern Unlimited Travel Groups nio resebolag.

- Vi ser början på en trend att fler väljer andra tidpunkter än juli och augusti för sina resor och en kvalificerad gissning är att de senaste årens värmeböljor i delar av Sydeuropa kan spela in, säger Charlotte Blum, VD. Det kanske också kan förklara det ökade intresset för resor till nordligare breddgrader.

Annat som trendar sommaren 2024:

Nu reser vi till Grekland igen
Grekland är populärast i sommar bland medelhavsländerna följt av senaste årens favorit Italien. Mångfalden av öar att besöka lockar förstås men i år är det två nya stjärnor på det grekiska fastlandet som trendar: natursköna och relativt oexploaterade Costa Navarino är en av dem tillsammans med halvön Halkidiki. Grekland passar också bra in i trenden att många inte bara vill sola och bada, utan också kombinera resan med spännande utflykter med kulturella inslag. Och här har just Grekland väldigt mycket att erbjuda tillsammans med en utbredd gästfrihet och ett genuint intresse för att utveckla sina destinationer. Landet har också fortfarande många orörda platser att erbjuda den som hellre träffar lokalbefolkningen än trängs med andra turister.

Resor till kallare breddgrader
Antalet bokade resor till kallare breddgrader ökar i år där Lofoten etablerat sig som en återkommande sommarfavorit. I år är det rekord i antalet bokningar till denna destination med en ökning på 20 % enligt koncernens försäljningsstatistik. Förutom majestätiska fjordlandskap och pittoreska byar är detta också en destination dit det går att färdas hela vägen med tåg.

Men Norge har mer att erbjuda. Svalbard har sin högsäsong sommartid då djur- och naturliv är som allra mest tillgängligt. Destinationen har gått från att vara något för den allra mest natur- eller fotointresserade till att efterfrågas av en mer allmänt rese- och upptäcksintresserad målgrupp. Utbudet av resor utvecklas och anpassas varje år och flera olika inriktningar och teman finns att välja mellan.

Vandringsresor extra allt och gärna med yoga
Vandringsresor har varit populärt länge och trenden att resenärerna förväntar sig en viss komfort är fortsatt stark. Våra resenärer vill gärna både bo och äta bra på sin resa. Populära resmål är Ischgl och Amalfi där vackra vyer kan kombineras med förstklassigt boende och mat. En ny och populär kombination är vandring med yoga.

För mer information kontakta:
Charlotte Blum, VD
charlotte.blum@utg.se
+46 (0) 70 440 20 67