Så reser vi 2024 - Nu vill vi ha femstjärniga upplevelser

Resandet fortsätter att öka efter pandemin och svenskarnas behov av att komma iväg verkar inte mattas av 2024 heller, trots svag krona och en mer orolig omvärld. Dessutom bjuder året på ett riktigt bra semesterår, med möjlighet till lång julledighet för många svenskar. Trenden går mot att inte bara hotell och boende ska vara premium, utan nu måste även upplevelsen vara det. Det är en av trenderna som Sveriges största börsnoterade resekoncern, Unlimited Travel Group ser i bokningsläget inför 2024.

- Vi ser att resenärernas krav på innehåll och upplevelser höjs och att det är kvalitet före kvantitet som gäller där man hellre satsar riktigt mycket på ett fåtal resor under året än att resa hela tiden. Därmed höjs också kraven på att allt ska fungera perfekt och att resan och upplevelserna blir som man tänkt sig, kommenterar Charlotte Blum, vd för Unlimited Travel Group. Fler vill ha hjälp att hitta det unika och vara säkra på att man väljer rätt. Därför tror jag att det fortsatt blir ett starkt år researrangörerna som helhet 2024.

De starkaste trenderna 2024:

Den femstjärniga upplevelsen
Nu är det inte bara femstjärniga hotell som lockar för den som vill ha en semester extra allt. Det vi framför allt vill ha är femstjärniga upplevelser med unik natur eller spännande kultur på reseagendan. Att bo lite enklare, som man ofta måste göra i vildmarken eller långt bort från de större städerna är inget som avskräcker den mest kräsna resenären 2024. Resor till Östafrika ökar i popularitet med destinationer som Kenya och Tanzania. Den som vill ha lite extra guldkant kombinerar gärna en veckas safari i vildmarken med en vecka på en lyxig resort i Sydafrika eller på Seychellerna.

Generationsresandet tar fart
Att resa tillsammans i flera generationer har blivit en trend som består. 40-talistgenerationen som är både stor och i många fall också välbeställd, bjuder gärna med barn och barnbarn på långresor och för att bocka av sin ”bucket list”. Med tanke på den långa julledigheten med så få uttagna semesterdagar som är möjligt under året som kommer är det sannolikt att denna trend blir väldigt stark under 2024.

Trygghet i fokus
Efter några oroliga år på resemarknaden med många inställda flyg till följd av pandemiårens utmaningar för flygindustrin, i kombination med att många under samma period upplevde problem med att få pengarna tillbaka för bokade hotell och lägenheter, gör att fler söker sig tillbaka till att boka via en researrangör. Tryggheten med paketreselagen och att slippa huvudvärken om något i kedjan av transporter och hotell går fel, värderas allt högre. Det märks i försäljningsstatistiken hos flera av de stora researrangörerna på marknaden, och så även hos Unlimited Travel Group. Med en allt mer osäker omvärld och det faktum att varje
spenderad resekrona behöver betala sig i upplevelser och leverera på förväntningarna, spår vi att trenden består 2024.

Träningsresa + upplevelse och god mat = 2024
Resor med fokus på träning och hälsa står sig starkt, men det är inte längre enbart träning och kalorifattig mat som resenärerna är ute efter, utan resan ska helst kombineras med någon form av äventyr eller upplevelse vid sidan av träningsschemat. Yoga på Svalbard är ett sådant exempel ur utbudet 2024 för den äventyrslystne som vill koppla av till utsikten av det isande havet och dess djurliv. Eller att träningen också kombineras med god mat och dryck och besök på vingårdar i natursköna Toscana. Även temaresor med fokus på hälsoinriktning går bra, som exempelvis utforskandet av åldrandets gåta i de så kallade blå zonerna i Grekland, Italien eller Costa Rica.

Sydamerika och Sydostasien är tillbaka
Efter flera och långa lock downs är Sydostasien tillbaka i resetoppen bland vinterresorna. Thailand har trendat under 2023 men får nu konkurrens av Bali, Vietnam och inte minst Japan. Sydkorea är en uppstickare i kölvattnet av de senaste årens kulturella influenser från landet i form av tv-serier, film och popmusik.

Även Sydamerika är på återkomst och kommer starkt 2024. Här är det framförallt Brasilien som lockar med både naturupplevelser, kultur och dessutom fantastiska stränder och bad.

För mer information, kontakta Charlotte Blum på tel 070-440 20 67