Grand Hotel Timeo I Taormina (Kopia)

Resmål som trendar – det här vill svenskarna uppleva sommaren 2023

Trots ett tufft ekonomiskt läge fortsätter svenskarna att prioritera resor och upplevelser och det det uppdämda resebehovet som vi såg under förra året håller fortsatt i sig. Det visar försäljningsstatistiken från Sveriges största börsnoterade resekoncern Unlimited Travel Group vars resebyråer fokuserar på specialpaketerade och skräddarsydda resor. Men efter två år av nedstängningar och restriktioner har våra resvanor ändrat sig; viljan att uppleva Sverige och våra nordiska grannar består, samtidigt som vi vill ha mer innehåll i våra resor även sommartid.

– En tydlig trend är att resenärerna vill utnyttja sin semesterresa till att få något mer än bara avkoppling eller sol och bad. Storslagna naturupplevelser eller träning och välmående är två exempel på det där vi ser en stark efterfrågan just nu, säger Charlotte Blum, vd för Unlimited Travel Group. Vi ser också att det så kallade ”bucket list”-resandet ökar rent generellt efter pandemin där många vill förverkliga sina resedrömmar med annorlunda och specifika resmål.

Här är de starkaste bokningstrenderna inför sommaren enligt Unlimited Travel Groups försäljningsstatistik:
 
Naturupplevelser i Sverige och Norden
Trenden att upptäcka vad Sverige och våra närmaste grannländer har att erbjuda står sig stark även denna sommar och många väljer här tåget som färdmedel. Mycket populärt just nu är norska Lofoten med sina dramatiska landskap med höga berg och fjordar.


 
Svalbard en sommardestination
Allt fler väljer att åka ännu längre norrut, även sommartid. Polarresor har kommit starkt de senaste åren och Svalbard har blivit ett populärt sommarresmål med fantastiska djur- och naturupplevelser. Midnattssolen och det arktiska lugnet är unika företeelser som lockar många.
 
Resor med välmående i fokus
Träningsresor har länge varit ett populärt reseformat och det vi nu ser är ett stigande intresse för så kallade wellnessresor, där träning kombineras med både personlig utveckling och livsnjutning i form av god mat och dryck i vackra omgivningar. Toscana är just nu mångas favoritdestination i denna kategori.


 
Sicilien trendar efter tv-serie
Mera Italien: efter tv-serien White Lotus har många fått upp ögonen för Sicilien med sina vackra natur och intressanta kulturella arv, och inte minst tillgången till de unika och lyxiga resorts som ön numera erbjuder. Vid sidan av det lyxiga San Domenico Palace där serien utspelar sig finns flera andra spektakulära hotell och resorts att upptäcka på ön.
 
Unlimited Travel Group består bland annat av de åtta resebyråerna; Världens Resor, Travel Beyond, Västinidienspecialisten, Go Active Travel, JB Travel, Ski Unlimited, Specialresor och Polar Quest. Bolagen säljer såväl skräddarsydda reseupplägg utifrån önskemål som förpaketerade reseupplevelser till destinationer i hela världen. I koncernen, som under 2022 omsatte 697 miljoner SEK, ingår också eventföretaget Creative Meetings.
 
Bifogat finns bilder från Lofoten, Svalbard, wellnessresa samt från hotellet Grand Hotel Timeo, A Belmond Hotel på Sicilien.
 
För mer information kontakta:

Charlotte Blum, VD & Koncernchef
charlotte.blum@utg.se
+46 (0) 70 440 20 67