Fördubbling av antalet konstresenärer hos Världens Resor

Trots pandemin har det skett en fördubbling av antalet konstresenärer hos Världens Resor under 2021. Inför 2022 ökar researrangören utbudet på konstresor inom Europa och räknar med nya rekord.

Världens Resor började småskaligt med fokus på konst, arkitektur och trädgårdar under en gruppresa till Japan i samarbete med Svenska Dagbladet år 2011. Två år senare gjorde researrangören sin första renodlade konstresa, även då till Japan, men på uppdrag av Moderna Museets vänner. Det lyckade samarbetet följdes upp med fullbokade konstresor till Biennalen i Sao Paolo, Biennalen i Venedig och Documenta i Tyskland. Man arrangerade även konstresor till Sydafrika och Dakarbiennalen i Senegal i egen regi, liksom allt fler årliga konstresor till Japan.

I samband med pandemin började Världens Resor utveckla konstresor som ligger närmare Sverige rent geografiskt och reste till Norge, Danmark, Italien, Belgien, Holland, Frankrike och Tyskland. Sommaren 2020 gick även en av konstresorna med buss till Sveriges främsta industriminnen, som använt konsten som ett sätt att lyfta bruksorterna.

Idag är konstresor en helt egen kategori hos Världens Resor. Många resor får dubbla avgångar på grund av hög efterfrågan och många resenärer är återkommande. Procentuellt sett står konstresenärerna för cirka 15 procent av det totala antalet kunder.

Det vi hör från våra resenärer är att de inte hittar den här typen av resor hos någon annan. Det finns ju engagerade konstföreningar som sätter ihop resor, men jag tror inte att någon ger sig på att försöka arrangera konstresor till långväga resmål, säger Jörgen Fredriksson, kulturvetare, konstentusiast, produktionsansvarig och en av grundarna till Världens Resor.

Inför 2022 kommer alla de åtta olika konstresor Världens Resor genomfört i år få nya datum för 2022 och arrangören kommer dessutom att utöka utbudet på sina konstresor inom Europa. 2022 kommer Världens Resor också sjösätta resan ”Konsttåget”– en resa med veterantåg inom Sverige och man räknar med att komma i gång med konstresorna utanför Europa.

Visst, vi kommer till några av de väletablerade konstmuseerna, men fokus ligger på att titta på det som är nytt och spännande i konstväg. Nya museer och konstparker - konstanläggningar som är byggda med moderna snitt av moderna arkitekter eller förlagda i nya spännande miljöer såsom gamla industrilokaler. Det gör att även resenärer som har besökt samma ställe tidigare känner att de upplever nya, roliga och spännande saker, säger Jörgen Fredriksson.
 
För mer information kontakta:
Jörgen Fredriksson
Produktionsansvarig, grundare av Världens Resor
+46 73 571 68 48 | jorgen@varldensresor.se