Asien åter hett när svenskarna planerar höstens och vinterns semester

Hårt tryck på långresor inför vintersäsongen – här är de starkaste trenderna.

Det är fullt tryck på bokningarna inför höstens och vinterns semestrar och lov, inte minst efter den kylslagna och regniga svenska sommaren. Men den som nu vill pricka in en resa under höst- eller jullovet riskerar att vara sent ute då många, särskilt långflygen, redan är fullbokade. Samtidigt visar bokningsläget att plånboken i viss mån både styr valet av destination och tidpunkt för resan just nu. Detta enligt färsk försäljningsstatistik från Sveriges största börsnoterade resekoncern Unlimited Travel Group, som är specialiserade på skräddarsydda researrangemang över hela världen.

– Vi ser ett ovanligt högt tryck i år på långresorna och vi har fler bokningar nu än förra året som var ett rekordår för resandet. Eftersom många flighter redan är fulla över till exempel jul och nyår, väljer de som har möjlighet att åka lite senare i januari att också göra det. Vi tror även att de lägre priserna då gör att trycket också är ovanligt högt i början av januari, säger Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group.

Så vart reser vi då helst i höst och vinter? Asien har kommit tillbaka som en av de starkaste destinationerna igen efter pandemin, men Afrika är också åter hett och gamla favoriten Maldiverna har fått konkurrens.

Här är de starkaste trenderna vad gäller långresor i höst och vinter:

Asien med Thailand och Japan

Sydostasien är tillbaka som svenskarnas favoritdestination efter det att alla restriktioner har hävts även där. Thailand är åter en storfavorit och Japan är hetare än någonsin. Att just dessa länder ligger i topp är sannolikt också påverkat av att det fortfarande är något billigare där, trots den svaga svenska kronan.

Mauritius går om Maldiverna i vinter

Mauritius har seglat upp som en ny favorit hos solsugna svenskar vintertid och gått om annars populära Maldiverna. Det faktum att Maldiverna var ett av få resmål som inte hade några restriktioner under pandemin kan vara en faktor, och att de som reste till ön då nu vill ha omväxling och väljer Mauritius. Prisläget för en resa till Mauritius är också något bättre för svenskar, eftersom de prissätter i relation till Euron, medan Maldiverna har amerikanska dollarn som sin utgångspunkt.

Östafrika med Kenya och Tanzania

Safaridrömmen lever alltjämt för många och Kenya och Tanzania är åter två populära destinationer i vinter efter pandemin. I Kenya kombinerar många safariäventyret med bad längs de oslagbart kritivita stränderna längs Indiska Oceanen. 

Nya platser lockar i Västindien

Resandet västerut har också tagit fart igen men här har intresset för tidigare favoriter som Dominikanska Republiken och Aruba minskat till förmån för natursköna Guadeloupe, Curacao, Antigua och St Martin.  

Övrigt – vi reser tillsammans i storfamiljen

Generationsresandet är en starkt kommande trend, också efter pandemin, där man allt oftare gör långresor tillsammans i flera generationer. En annan trend just nu är att bokningarna efter jul- och nyårshelgerna har blivit fler, då höga priser och överfulla flyg gör att fler väljer att åka efter storhelgerna.

 

För mer information kontakta:

Charlotte Blum, VD & Koncernchef
charlotte.blum@utg.se
+46 (0) 70 440 20 67